Salut! Doriti ghidul de infiintare firma sau pfa? Click aici!

Arrow up
Arrow down

Tel: 0746 135 105

 

Normele de aplicare a Codului fiscal : TVA 9%

Normele de aplicare a Codului fiscal : TVA 9%

A apărut pe site-ul Ministerului Finanțelor în lista actelor aprobate, Hotărârea nr.367/2015 din  Monitorul oficial 373/28.05.2015, care modifica Normele de aplicare a Codului Fiscal.

Una din modificări se referă la cota de 9%. O altă modificare se referă la bacșiș.

Cota de 9% la TVA se aplica la:

  1. animale vii și păsări vii, din specii domestice, care se încadrează la codurile NC 0101-0105, 0106 14 10, 0106 19 00,  0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80, 0106 41 00 și 0106 90 00 destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente pentru consumul uman sau animal, de materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor pentru consumul uman sau animal, inclusiv în cazul în care acestea sunt utilizate pentru reproducție ;
  2. carne și organe comestibile care se încadrează la codurile NC 0201-0210;
  3. pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice, care se încadrează la codurile NC 0301 – 0308, cu excepția peștilor ornamentali vii care se încadrează la codurile NC 0301 11 00 și 0301 19 00;
  4. lapte și produse lactate care se încadrează la codurile NC 0401 – 0406;
  5. ouă de păsări care se încadrează  la codurile NC 0407 – 0408, cu excepția celor care se încadrează la codurile NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20, 0408 99 20;
  6. miere naturală care se încadrează la codul NC 04090000;
  7. alte produse comestibile de origine animală care se încadrează la codurile NC 0410 00 00, 0504 00 00, 0506 90 00, 0507, 0508 00 00, 0511 91, 0511 99;
  8. plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, ori ca materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal, care se încadrează la codul NC 0602 90 50;
  9. legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare, care se încadrează la codurile NC 0701 – 0714, cu excepția celor care se încadrează la codurile NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0712 90 11, 0713 10 10, 0713 33 10;
  10. fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, care se încadrează la codurile NC 0801 – 0814 00 00;
  11. cafea, ceai, maté și mirodenii, care se încadrează la codurile NC 0901 – 0910;
  12. cereale care se încadrează la codurile NC 1001 – 1008, cu excepția celor destinate însămânțării care se încadrează la codurile NC 1001 11 00, 1001 91, 1002 10 00, 1003 10 00, 1004 10 00, 1005 10, 1006 10 10, 1007 10 și 1008 21 00;
  13. produse ale industriei morăritului, malț, amidon și fecule, inulină, gluten de grâu, care se încadrează la codurile NC 1101 00 – 1109 00 00, cu excepția celor care se încadrează la codul NC 1106 20 10;
  14. semințe și fructe oleaginoase, semințe și fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie și furaje, care se încadrează la codurile NC 1201 – 1214, cu excepția celor care se încadrează la codurile 1201 10 00, 1202 30 00, 1204 00 10, 1205 10 10, 1206 00 10,  1207 21 00, 1207 40 10, 1207 50 10, 1207 91 10, 1207 99 20, 1209 și 1211; 
  15. grăsimi și uleiuri de origine animală sau vegetală, produse ale disocierii acestora, grăsimi alimentare prelucrate, care se încadrează la codurile NC 1501 –  1522 00, cu excepția celor care se încadrează la codurile NC  1505 00,  1509 10 10;  
  16. preparate din carne, din pește sau din crustacee, din moluște sau din alte nevertebrate acvatice, care se încadrează la codurile NC 1601 00 – 1605; 
  17. zaharuri și produse zaharoase, care se încadrează la codurile NC 1701 – 1704; 
  18. cacao și preparate din cacao, care se încadrează la codurile NC 1801 00 00 – 1806; 
  19. preparate pe bază de cereale, de făină, de amidon, de fecule sau de lapte, produse de patiserie, care se încadrează la codurile NC 1901 – 1905; 
  20. preparate din legume, din fructe sau din alte părți de plante, care se încadrează la codurile NC 2001 – 2009;
  21. preparate alimentare diverse care se încadrează la codurile NC 2101 – 2106, cu excepția preparatelor ce conțin alcool de la codul 2106 90 20; 
  22. băuturi și oțet, care se încadrează la codurile NC 2201, 2202 și 2209 00; 
  23. reziduuri și deșeuri ale industriei alimentare, alimente preparate pentru animale, care se încadrează la codurile NC 2301 – 2309; 
  24. gume, rășini și alte seve și extracte vegetale, care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal, ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului uman sau animal și care se încadrează la codurile NC 1301 și 1302, cu excepția celor care se încadrează la codul NC 1302 11 00; 
  25. sare care este utilizată ca ingredient pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal, ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului uman sau animal și care se încadrează la codul NC 2501 00; 
  26. produse chimice anorganice și organice care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal, ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului uman sau animal și care se încadrează la codurile NC 2801 – 2853 și 2901 – 2942, cu excepția codurilor 2805 40, 2815, 2818 – 2825, 2828, 2834, 2837, 2843 – 2846, 2849, 2850, 2852, 2853 00 50, 2901 – 2904, 2905 11 – 2905 39 95, 2909 11 00 – 2909 60 și 2910,  
  27. alte bunuri care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal, ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului uman sau animal și care se încadrează la codurile  NC 3301, 3302 10, 3501 – 3505,  3507, 3823, 3824 60, 3824 90 25, 3824 90 55, 3824 90 62, 3824 90 64, 3824 90 80, 3824 90 92 – 3824 90 96

    Codurile produselor le gasiti pe http://www.intrastat.ro/di2.php

Cota de TVA se aplică, pentru aceste produse, pe tot lanțul de comercializare, de la producător la consumatorul final.

Excepții de la aplicarea cotei de 9%

Sunt produsele de la codurile 1207, 1209, 1211, 1212, 1518, 1520, 1521, 1522, 2303 și 2307 și a celor de la lit. v ) – y), datorită naturii lor, cota redusă de TVA de 9% se aplică de orice furnizor numai dacă acesta poate face dovada că sunt utilizate pentru prepararea alimentelor destinate consumul ui uman sau animal, ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului uman sau animal. Această condiție se consideră îndeplinită dacă bunurile:

  • fie sunt comercializate în propriile magazine de comerț cu amănuntul sau cash and carry sau sunt utilizate în propriile unități de producție de alimente destinate consumului uman sau animal, restaurante sau alte unități de servicii de alimentație, pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal, ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului uman sau animal;
  • fie sunt livrate către persoane impozabile care desfășoară activități de comerț cu amănuntul, comerț cash and carry, restaurant sau alte activități de servicii de alimentație, ori activități de producție de alimente destinate consumului uman sau animal.

Reglementarea bacsisului

A fost  reglementat  tratamentul fiscal al sumelor ce sunt încasate ca bacșiș.
Pentru sumele de bani ce rămân la entitate, se colectează TVA în cotă de 24%.
Sumele de bani care  se distribuie personalului, nu sunt tratate ca venituri de natură salarială. Acestea sunt incluse în cadrul “Altor venituri” din titlul impozit pe venit, fiind incluse în categoria veniturilor tratate fiscal conform art.78 din Codul fiscal.
Dacă bacșișul rămâne la dispoziția societății se va contabiliza, prin ieșiri cu TVA de 24%, pe contul 7588 și va face parte din veniturile impozabile pentru calculul impozitului pe profit și din baza de impozitare pentru impozitul pe venitul microîntreprinderilor.

Dacă bacșișul nu rămâne la dispoziția societății ci va fi distribuit personalului, societățile care sunt plătitoare de impozit pe venit vor plăti 3% și asupra acestor sume, aparand astfel o discriminare  între plătitorii de impozit pe venit și cei de impozit pe profit, deoarece s-a omis a se elimina  în acest caz din baza de impunere sumele respective.